Wiadomości

  • 25 marca 2024
  • wyświetleń: 1801

Kolejni producenci "stąd" z certyfikatami Lokalnej Marki Ziemi Pszczyńskiej

Podczas Jarmarku Wielkanocnego w skansenie mieszkańcy i turyści mogli poznać i posmakować cenne lokalnie produkty, które podczas trzech naborów otrzymały certyfikaty Lokalnej Marki Ziemi Pszczyńskiej.

Kolejni producenci "stąd" z certyfikatami Lokalnej Marki Ziemi Pszczyńskiej - 24.03.2024 · fot. powiat


W niedzielę 24 marca podczas drugiego dnia Jarmarku Wielkanocnego w skansenie wicestarosta Damian Cieszewski i prezes Towarzystwa Miłośników Ziemi Pszczyńskiej, a tym samym przewodniczący komisji certyfikacyjnej Grzegorz Cempura wręczyli certyfikaty Lokalnej Marki Ziemi Pszczyńskiej producentom, którzy przeszli pomyślnie III certyfikację oraz wytwórcom, którzy otrzymali znak jakości dwa lata temu i starali się o ponowne przyznanie marki. Nowi producenci otrzymali również statuetki z logiem marki - pszczyńską różą.

- Lokalną Markę Ziemi Pszczyńskiej tworzą produkty wytwarzane z sercem, kreatywnością, własnoręcznie przez naszych mieszkańców, lokalnych producentów, którzy starając się o certyfikat musieli spotkać się z komisją, zaprezentować swoje wyroby. Było wiele rozmów, ciężkie obrady. Wybraliśmy najlepsze z najlepszych - mówił wicestarosta Damian Cieszewski, który jest wiceprzewodniczącym komisji certyfikacyjnej. I dodał, że każdy, kto w weekend odwiedził Jarmark Wielkanocny w skansenie mógł przekonać się o wysokiej jakości oznakowanych produktów - tych, które tworzą Lokalną Markę Ziemi Pszczyńskiej od 2022 roku, jak również wyrobów wyróżnionych w kolejnych naborach.

W trzecim naborze do marki dołączyło 9 nowych producentów, a 10 z wcześniejszych edycji uzyskało znak jakości dla kolejnych swoich produktów. Tym samym grono producentów uhonorowanych znakiem jakości liczy już 32 producentów. To zarówno rolnicy, pszczelarze, koła gospodyń wiejskich, rzemieślnicy i przedsiębiorcy. W trzech naborach certyfikat Lokalnej Marki przyznano łącznie ponad 90 produktom lub grupom produktów.

Producenci podpisali umowę na używanie znaku Lokalnej Marki Ziemi Pszczyńskiej w połowie marca. Certyfikaty zostały przyznane na dwa lata. Po tym czasie, jeśli taka będzie ich wola, będą ponownie przechodzić proces certyfikacji, który sprawdzi, czy wytwarzane produkty nadal są wysokiej jakości.

Lokalna Marka Ziemi Pszczyńskiej to znak jakości i potwierdzenie, że dany produkt pochodzi z powiatu pszczyńskiego, powstał z miejscowych surowców, jest przyjazny środowisku naturalnemu. O przyznaniu marki decydowała komisja certyfikacyjna, w skład której weszli m.in. przedstawiciele Powiatu Pszczyńskiego, Towarzystwa Miłośników Ziemi Pszczyńskiej oraz lokalni producenci.

Koordynatorem marki jest Powiat Pszczyński, a wszelkimi przedsięwzięciami związanymi z Lokalną Marką Ziemi Pszczyńskiej zajmuje się Katarzyna Góra z Wydziału Promocji Powiatu i Integracji Europejskiej Starostwa Powiatowego w Pszczynie.

Produkty i grupy produktów, wyróżnione Lokalną Marką Ziemi Pszczyńskiej podczas III certyfikacji



  • Smalec domowy - Gospodarstwo Rolne E. W. Nogły, Mizerów
  • Wołowina w słoiku - Gospodarstwo Rolne E. W. Nogły, Mizerów
  • Świeża wołowina - Gospodarstwo Rolne E. W. Nogły, Mizerów
  • Pszczyński knobloch (czosnek konfitowany) - Gospodarstwo Rolne Kamila, Krzysztof Mocek, Pszczyna
  • Pierzga w miodzie wielokwiatowym - Pasieka Tomala, Pielgrzymowice
  • Pyłek w miodzie wielokwiatowym - Pasieka Tomala, Pielgrzymowice
  • Świeczki z wosku pszczelego - Pasieka Tomala, Pielgrzymowice
  • Wiślańska bania wytrawnie - Zyta Błąkała (Farma Różnorodności), Wisła Wielka
  • Wiślański słonecznik bulwiasty - Zyta Błąkała (Farma Różnorodności), Wisła Wielka
  • Olejek sosnowy z puszczy pszczyńskiej - Lawenda pod lasem Anna Mazur, Studzienice
  • Syrop lawendowo-melisowy - Lawenda pod lasem Anna Mazur, Studzienice
  • Ogórki kiszone - Gospodarstwo Bukowscy - Jarzyny spod Pszczyny, Rudołtowice
  • Piwo rzemieślnicze Brovar 16 - Pszczyńskie Piwo Konopne - Grupa Kozioł sp. z o.o., Pszczyna
  • Pszczyńska nalewka z pigwowca - Książęca Tradycja sp. z o.o., Pszczyna
  • Pszczyński krupnik Frickego - Książęca Tradycja sp. z o.o., Pszczyna
  • Syrop z pigwowca - nektar ziemi pszczyńskiej - Józef Przybyła, Pszczyna
  • Miód z rokitnikiem i melisą - Pasieka św. Ambrożego, Wola
  • Miód z kwiatem i owocem czarnego bzu - Pasieka św. Ambrożego, Wola
  • Syrop malinowy z cukrem Hans - Anna Hanslik, Brzeźce
  • Sok malinowy bez cukru Hans - Anna Hanslik, Brzeźce
  • Konfitura z borówki amerykańskiej bez cukru Hans - Anna Hanslik, Brzeźce
  • Masło klarowane - Górzańskie Złoto - Góra Sera, Góra
  • Masło - Górzański Półfontek - Góra Sera, Góra
  • Masło tradycyjne pszczyńskie - Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska, Pszczyna
  • Ser w oleju - Gospodarstwo Przewoźnikówka, Pielgrzymowice
  • Makaron nitka z marchewką - Kamila Wielewska (Nudel Ula), Rudołtowice
  • Makaron pszenny gruba nitka - Kamila Wielewska (Nudel Ula), Rudołtowice
  • Miód spadziowy - Pasieka Frysz, Pawłowice
  • Miód lipowo-spadziowy, Pasieka Frysz, Pawłowice
  • Miód akacjowo-spadziowy, Pasieka Frysz, Pawłowice
  • Czosnek ze starej wsi - Gospodarstwo Rolne Robert Spyra, Pszczyna
  • Koronka pszczyńska - "czepiec" - Bożena Rokita, Goczałkowice-Zdrój
  • Kozia fetka z Pawłowic - "Kozia Rodzinka" Gospodarstwo Rolne Krzysztof Gałuszka, Pawłowice.


Ponowny certyfikat, po upływie dwóch lat od poprzedniej certyfikacji otrzymały: mydła konopne fimy BeEco Dobre z Natury Beata Marekwia z Piasku; sery, jogurt i mleko Gospodarstwa Rolnego Kozia Rodzinka Krzysztof Gałuszka z Pawłowic, rękodzieło (czepidło) Bożeny Rokity z Goczałkowic-Zdroju, sery z Gospodarstwa Rolnego Przewoźnikówka z Pielgrzymowic, borowina i solanka z goczałkowickiego Uzdrowiska, miody Pasieki św. Ambrożego z Woli oraz produkty z lawendy (woreczki z lawendą) gospodarstwa rolnego Lawenda pod lasem Anna Mazur ze Studzienic, modro kapusta RiM s.c. z Poręby, kopa pszczyńska oraz danie - rolada śląska z kluskami i modro kapusta z Zacisza Restauracji z Tradycjami Marek Ryguła z Brzeźć, kopa pszczyńska oraz gęsina w słoju i pasztet z gęsiną w słoju z Koła Gospodyń Wiejskich w Ćwiklicach, Pszczyńskie Grzybki oraz jaja z Gospodarstwa Rolnego Sylwia i Leszek Szczotka z Ćwiklic, chleb z łopaty z Piekarni-Cukierni "Brzęczek" z Pszczyny.

ar / pless.pl

źródło: Powiat Pszczyński

Komentarze

Zgodnie z Rozporządzeniem Ogólnym o Ochronie Danych Osobowych (RODO) na portalu pless.pl zaktualizowana została Polityka Prywatności. Zachęcamy do zapoznania się z dokumentem.